DT.ÜMRAN KARAKAPICI

ANTALYA DİŞ HEKİMİ

Diş İmplantları

Dt. Ümran Karakapıcı

İmplant Tedavileri

Diş eksikliğinde en ideal tedavi implant tedavisidir.

Diş implantları, gülümsemenizin güzelliğini ve işlevselliğini geri kazandırabilen, yaşamı değiştiren bir prosedürdür. Travma veya çürüme sonucu dişlerinizi kaybettiyseniz, diş implantları tıpkı gerçek dişler gibi görünen ve hissettiren yapısıyla sağlıklı ve estetik gülümsemenizi yeniden oluşturmanın harika bir yoludur!

İmplant Tedavileri

Diş İmplantları Nelerdir?

Dental implantlar, mevcut dişlerinizin görünümünü, hissini ve işlevini taklit eden doğal görünümlü seramik bir kapakla kaplanmış küçük titanyum direklerdir. Otuz beş yıl önce İsveçli bilim adamı ve ortopedi cerrahı Dr. Per-Ingvar Branemark tarafından geliştirilen bu son teknoloji, gülümsemenizi eski gücüne ve güzelliğine geri döndürmeyi mümkün kılıyor.

Diş implantları, takma dişler veya köprüler gibi diğer gülümseme restorasyon yöntemlerinden farklıdır. Diğer diş restorasyon prosedürleri kayabilir veya yeni dişe zarar vermemek için diyette bir değişiklik gerektirebilirken, diş implantları doğal gülüşünüzün tüm gücü, güzelliği ve parlaklığı ile gerçek dişlerden tamamen ayırt edilemez.

Diş implantları ağzınızda kalıcı bir sabitleyici olduğundan, geceleri takma dişleri veya “kısmi dişleri” çıkarma konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak ve günlük rutininizi normal bir şekilde sürdürebileceksiniz. Ayrıca, diş implantları normal dişler kadar güçlü olduğundan diyetinizi veya aktivite seviyenizi değiştirmenize gerek yoktur. Diş sağlığınızdan ödün vermeden dilediğinizi yiyip içebilirsiniz. Sadece diş implantlarınızın bakımını doğal dişlerinizde yaptığınız gibi düzenli fırçalama ve diş ipi ile sürdürmeyi unutmayın.

İmplant Tedavileri

İmplant Kimlere Yapılabilir?

Ağzındaki diş eksikliklerinin giderilmesini isteyen ve bazı kriterlere sahip olan herkese implant yapılabilir. Bu kriterlerden biri eksik diş veya dişlerin olduğu bölgedeki kemiğin durumudur. İmplantın sağlam ve sağlıklı olarak yerleşip tutunabilmesi için bu bölgede yeterli kemik yüksekliği bulunmalıdır. Ayrıca hastanın ağız bakımı iyi olmalı, dişeti problemleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.

İmplant Yerleştirildikten Sonra ne kadar beklenir?

Genellikle uygulanan prosedür implant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için protez yapılmadan önce alt çenede 3, üst çenede 6 ay beklenmesidir. Ancak kemiğin iyileşme potansiyeli bireyden bireye değiştiği için bu sürenin hastanın yaşı, sağlık durumu ve implant yerleştirildiği bölgeye göre saptanması uygundur.

İmplant Tedavisinde Ağrı Olur mu?

Normal cerrahi prosedürde implant lokal anestezi altında yerleştirilir ve işlem ağrılı olmaz. Ancak 3-4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Rahatsızlığın şiddeti hastadan hastaya değişir ancak bir çok hastada çok önemli bir şikayet olmamaktadır. Bazı hastalarda operasyonu takip eden birkaç gün değişik şiddette ağrı görülür. Şişme, veya bölgede renk değişikliği de görülebilir.

İmplantlarda Neden Titanyum Kullanılıyor?

Titanyum kemikle bağlanması çok iyi olan ve doku tarafından kabul edilirliği en yüksek materyaldir. Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir. Bu da maksimum dayanıklılığı sağlar.

Operasyondan Sonra Neler Yiyebilirim?

Yerleştirilen implantın aşırı yükten korunması için daha yumuşak besinler ve sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekebilir. Bu konuda gerekli uyarılar diş hekiminiz yapacaktır.

Bir garanti verilebilir mi?

Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Ancak her tür tıbbi müdahalede olduğu gibi implantlar için de garanti vermek mümkün değildir.

Pahalı bir tedavi midir?

İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

İmplant Uyguamasının Aşamaları

Ön Hazırlık : Öncelikle implantı yerleştirecek dişhekimi tarafından durumunuzun implant için elverişli olup olmadığı incelenir. İmplant eksik diş ya da dişlerin yerine konmasında çok rahat bir çözüm olmasına rağmen her hastada uygulanması mümkün değildir.
Detaylı İnceleme : İlk incelemenin ardından radyolojik incelemeler de yapılır. Çoğu zaman için yerleştirilecek implant için panoramik ve periapikal röntgen yeterli olur . Bazı durumlarda CT ( computerize tomografi ) çekilmesi gerekebilir . İmplant yerleştirildikten sonra uygulanacak tedavi planlanır. Eğer ağzınızda kendi dişleriniz varsa bu dişler incelenir gerekiyorsa tedavileri yapılır. Ağız hijyeni sağlanır ve dişeti sorunları varsa implantın yerleştirilmesinden önce giderilir.
Operasyon-İmplantın Yerleştirilmesi : Bu aşamada titanyum implant vidaları çene kemiği içinde açılan yuvaya yerleştirilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir ve yaklaşık bir saat kadar sürer.
İyileşme Süreci : Bu aşamada implantın çene kemiğine kaynaşması beklenir. İyileşme alt çenede 3, üst çenede 6 ay kadar sürer. Ancak bu süre kemiğin yapısı ve iyileşme potansiyeline bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.
Uygulama -Dayanağın Yerleştirilmesi : Titanyum vida çene kemiğine bağlandıktan sonra proteze dayanak olacak parça yerleştirilir. Bu parçaya “abutment” denir. Bu uygulama çok daha kolay ve kısadır. Yerleştirilen implant kök vazifesi görür , ve üzerine yapılan abutment alt yapı vazifesi görür .
İyileşme Süreci : Yaklaşık 1 hafta süren kısa bir iyileşme sürecinin ardından implant tedavisinin üst yapısının yani protezinin yapımına geçilebilir .
Protetik Tedavi- Protezin Yapılması : Yerleştirilen implant vidası ve abutment yapılacak protez için bir alt yapı oluşturur ve protez planlandığı şekilde uygulanır. Böylece eksik dişleriniz tamamlanmış olur ve tedaviniz sona erer.

Kemik Greftleri

İmplant uygulamalarında her zaman çenelerde uygun miktarda kemik hacmi ve yoğunluğu ile karşılaşılmaz. Bu durumda kemik nakilleri veya kemik arttırma tekniklerine başvurulur. Çene cerrahisindeki gelişmelerin en önemlilerinden biri de bu uygulamaların kolaylaşması, hızlanması ve güvenliğinin artmasıdır.

İmplant cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler
  • İlk 24 saat içinde ağzınızı kuvvetli şekilde çalkalamayınız.
  • 24 saat süre ile ameliyat bölgesine buz uygulaması yapınız. Buzu uygulama süreniz her seferde en çok 20 dakika olsun.
  • Eğer burun kanaması olursa burnunuzdan kuvvetli şekilde üflemeyiniz.
  • İlk gün süresince sıvı gıda alınız.
  • İlk hafta içinde sigara ve içki içmeyiniz.
  • 2 hafta sonra yumuşak diyete başlayabilirsiniz.
  • İlk iki gece normalden daha yüksek yastıkla yatınız.
  • Eğer kanama olursa temiz bir gazlı bez ile baskı yapınız, kanama bir saat içinde durmazsa doktorunuzla temasa geçiniz.
  • Her yemekten sonra ağzınızı serum fizyolojik veya önerilen bir başka ağız gargarası ile çalkalayınız.
  • Protezinizin altı düzeltilip ilave madde koyulana kadar katiyen kullanmayınız.
  • İlaçlarınızı almayı unutmayınız.
  • Dikişler bir hafta ila on gün içerisinde alınmalıdır.
  • İyileşme sırasında dikkatinizi çeken olumsuz bir bulgu olursa kendi doktorunuz ile temasa geçiniz. Osseointegrasyonun tamamlanması için alt çenede ortalama 3 üst çenede ise ortalama 6 ay bekledikten sonra sıra üst yapının hazırlanmasına gelir.

Bir Randevu planlamak için bize ulaşın

TEDAVİLER & HİZMETLER

Diş Protezleri

Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz, bu durumun ağız sağlığınızı, estetiğinizi ve konuşmanızı ne kadar önemli ölçüde etkilediğini bilirsiniz. Protezler size kaybettiklerinizi iade eder. Diş

Okuyun »

Diş Eti Hastalıkları

Böyle durumlarda genellikle ağrı hissedilmez. Mevcut iltihabın ilerlemesi sonrasında eğer hastalık tedavi edilmezse dişlerin boylarının uzamasına bazen de dişlerin kaybına ve dişi destekleyen kemiğin erimesine

Okuyun »

Çocuk Diş Hekimliği

İlk çocuk diş hekimi ziyareti, hem çene ve diş gelişiminin düzenli gelişimi için ağız muayenesi; hem de ağız-diş bakımı hakkında beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile ilgili

Okuyun »

Estetik Diş Hekimliği

Estetik bir güzellik bilimi olduğunu söyleyebiliriz. Estetik terimi her birey tarafından değişik algılanır. Kimine göre sanatsal bir obje, kimine göre görsellik, kimine göre de sonsuz

Okuyun »

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisine erken başlamak, dişi kurtarmak açısından önemlidir. Ağrıyan

Okuyun »

Diş İmplantları

Diş implantları, gülümsemenizin güzelliğini ve işlevselliğini geri kazandırabilen, yaşamı değiştiren bir prosedürdür. Travma veya çürüme sonucu dişlerinizi kaybettiyseniz, diş implantları tıpkı gerçek dişler gibi görünen

Okuyun »

RANDEVU ALIN

BİZE SORUN