DT.ÜMRAN KARAKAPICI

ANTALYA DİŞ HEKİMİ

Dt. Ümran Karakapıcı

Diş Fırçası Nasıl Kullanılır?

Diş ve diş etlerinin korunması için en sağlıklı yol, dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Ancak dişlerin yanlış fırçalanması, düzenli fırçalama söz konusu olsa da dişlerin çürümesini engelleyemez. Diş fırçalamak için en ideal fırça; orta sertlikteki ve küçük başlı fırçalardır. Ancak kişi için en doğru diş fırçasını, diş hekimi belirtecektir. Hassas dişlere sahip olan kişiler için genele uygun diş fırçalarını kullanmak sakıncalı olabilir. Uygun fırça tercih edildikten sonra, diş günde en az iki defa sabah kahvaltıdan sonra ve akşam uyumadan önce fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanırken diş fırçasının fazla bastırılmamasına özen gösterilmelidir.

Diş fırçası nasıl tutulur?

Fırça, diş eti çizgisine eğimli bir şekilde yerleştirilmelidir. Bu durum sabit tutularak, dairesel hareketlerle dişler fırçalanmalıdır. Daha sonra fırça, fırça boyu kadar kaydırılmalı ve tüm diş sırası fırçalanmalıdır.

Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak şekilde tutulmalıdır ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler ve bastırma ile değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde olmalıdır.

Dişlerin iç ve çiğneme yüzeyleri atlanmamalıdır. Diş fırçası ağız boşluğuma doğru hareket ettirilmelidir. Bu aşamadan sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri ileri ve geri şekilde hareket ettirilmelidir.

Fırçalama uygulaması en az 2 dakika boyunca, etkin bir şekilde sürdürülmelidir. Bu noktada unutulmaması gereken sağlıklı diş etlerinin kanamayacağıdır.

Diş fırçaları, 2 ayda en az 1 defa değiştirilmelidir.

Dişler fırçalanmadan önce, fırça ıslatılmamalıdır. Macun, tükürük ile beraber ağız içinde köpürmelidir.

Dişler ne zaman fırçalanmalıdır?

Dişler, yemekten hemen sonra fırçalanmamalıdır. Asit seviyesindeki hızlı artış sebebiyle dişler olumsuz etkilenecektir. Bu sebeple de dişlerin hemen fırçalanması, tahribata sebep olabilmektedir. Bu sebeple de yemek yedikten 30 dakika sonra dişler fırçalanmalıdır.

Sağlıklı diş ve diş etleri için dikkat edilmesi gereken 8 kural:

Dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalanmalıdır.

Diş fırçası ve diş macunu dışında diş ipi ve ağız gargaraları da kullanılmalıdır.

Dişlerle sert cisimler kırılmamalıdır.

Düzenli su içilmelidir.

Tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır.

Dişler fırçalandıktan sonra dil ve diş etleri de fırçalanmalıdır.

Diş fırçalamak yalnızca dişler üzerindeki plağı temizlemekle kalmaz, diş etini uyararak daha sağlıklı diş etlerini destekler.

Düzenli bakılan ağızlarda dahi diş taşı meydana gelebilir. Bu sebeple de 6 ayda bir düzenli şekilde diş hekimi kontrolü yapılmalıdır.

Bir Randevu planlamak için bize ulaşın

RANDEVU ALIN

BİZE SORUN